16 Σεπ 2008

Οι 10 καλύτερες σκηνές μάχης του κινηματογράφου (Μέρος 1ο)

Οι πόλεμοι δυστυχώς πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και απ' ότι φαίνεται θα υπάρχουν και στο μέλλον. Μόνο αυτήν την στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο, υπάρχουν σε εξέλιξη ανά την υφήλιο, 12 πόλεμοι.
Όπως είναι λογικό, ο κινηματογράφος, ο οποίος έχει καταγράψει σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και ιστορίας, δε θα μπορούσε να μην έχει ασχοληθεί με τον πόλεμο. Αποτέλεσμα είναι να μας έχουν παραδώσει μεγάλοι σκηνοθέτες, σκηνές μάχης οι οποίες προκαλούν δέος, φόβο, πανικό, αγανάκτηση και πολλά άλλα συναισθήματα (υπάρχουν και οι πολεμοχαρείς...). Άλλες φορές οι μάχες στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και άλλες φορές στην φαντασία του εκάστωτε σεναριογράφου.
Στο παρακάτω αφιέρωμα σας παρουσιάζουμε τις 10 καλύτερες σκηνές μάχης που έχουν καταγραφεί στον κινηματογράφο. (το αφιέρωμα θα έχει και 2ο μέρος...)

Νούμερο 10
Matrix Reloaded (2003)
Το σενάριο: Ο Smith (Hugo Weaving) πρώην πράκτορας του Matrix, είναι πλέον ένας ιός του συστήματος με την ιδιότητα να αυτο-κλωνοπείται. Σε μια εγκατελλειμένη γειτονιά, ο Smith και οι πολλοί κλώνοι του (περί τους 100) μονομαχούν με τον πραγματικό ήρωα Neo (Keanu Reeves), ο οποίος πριν μπει στο Matrix ήταν hacker.

Η μάχη:
Γυρισμένη απ' τους αδερφούς Wachowski με την τεχνική CGI και με σκηνικά εικονικής πραγματικότητας, η συγκεκριμένη σκηνή είναι εντυπωσιασκή και αληθοφανής, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που παίρνουν μέρος σ' αυτήν. Πλάνα του Reeves και του Weaving τραβήχτηκαν από διάφορες οπτικές γωνίες και μετέπειτα επεξεργάστηκαν. Το αποτέλεσμα είναι μία ψηφιακά χορογραφημένη σκηνή γεμάτη με παντοδύναμες γροθιές, κλωτσιές που τελειώνει με τον Neo να πετάει. Αξέχαστη η χρήση της κολώνας απ' το Neo, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ατελείωτους Smiths.

Νούμερο 9
Kill Bill vol.1 (2003)
Το σενάριο: Η Νύφη (Uma Thurman) αναζητά την O-Ren Ishii (Lucy Liu) για να την εκδικηθεί για την δολοφονία του συζύγου της και του αγέννητου παιδιού της. Στο "Σπίτι των Μπλε Φύλλων", η Νύφη πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια των τρελών 88 και της προσωπικής φρουρού της O-Ren, Ogo Yubari.

Η μάχη:
Η Νύφη σκορπάει ανελέητα τις ζωές και ακροτηριάζει τους αντιπάλους της ασταμάτητα σε αυτή τη μεγάλης διάρκειας αιματηρή σκηνή. Η ακριβής χρήση του σπαθιού Hattori Hanzo κάνει τους απανταχού fan των samurai να τρίβουν τα χέρια τους από ευχαρίστηση. Οι περισσότερες ακροβατικές κινήσεις της Thurman είναι γυρισμένες από την stuntwoman σωσία της, την Zoe Bell. Στην αρχική σκηνή το αίμα ήταν τόσο πολύ που η MPAA ανάγκασε τον σκηνοθέτη Quentin Tarantino να μετατρέψει μέρος της σε ασπρό-μαυρο. Κάτι που τελικά όμως έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη σκηνή και λειτούργησε τέλεια υπέρ της σκηνής που ακολούθησε με την Ogo.

Νούμερο 8
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Το σενάριο: Με το δεύτερο Death Star να οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, οι Επαναστάτες εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά της Αυτοκρατορίας. Αυτό που δε γνωρίζουν όμως οι Επαναστάτες είναι ότι το Death Star είναι πανέτοιμο και πλήρως λειτουργικό. Δηλαδή, ότι ο Αυτοκράτορας τους έχει "ψαρώσει" και τους περιμένει.

Η μάχη:
Απίστευτα γοητευτική εξέλιξη και ασταμάτητη δράση. Δεν υπάρχει δικαιολογία να ηττηθεί η Αυτοκρατορία. Αλλά εμείς θέλουμε να κερδίσει η Αυτοκρατορία; Όχι! Η σκηνή αυτή είναι στο top 10 επειδή σε κρατάει στην τσίτα με τις τρεις διαφορετικής ιστορίες που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκειά της. Στο Διάστημα, ο Lando Calrissian με τον στόλο των Επαναστατών μάχονται τα αυτοκρατορικά σκάφη. Στην Endor, Han Solo, Chewbacca και Ewoks δίνουν τη δική τους μάχη. Ενώ τα πιο αγωνιώδη λεπτά εκτυλίσσονται στη τελική μάχη του Luke Skywalker με τον Darth Vader και τον Αυτοκράτορα.


Νούμερο 7
Tora! Tora! Tora! (1970)
Το σενάριο: 7 Δεκεμβρίου 1941. Ο Ιαπωνικός στόλος εξαπολύει αιφνιδιαστική επίθεση κατά της στρατιωτικής βάσης της Χαβάης, στο Pearl Harbor. Το αποτέλεσμα; 2.000 νεκροί, 1.200 τραυματίες και μια μαύρη σελίδα στην ιστορία.

Η μάχη:
Παλιά αξία στις πολεμικές ταινίες, το Tora!Tora!Tora! είναι μια από τις καλύτερες του είδους διότι γυρίστηκε χωρίς τη βοήθεια της μετέπειτα ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης (η οποία χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό στο "Pearl Ηarbor" του 2001). Μάλιστα κέρδισε και Oscar καλύτερων οπτικών εφέ. Χωρισμένη σε δύο παραγωγές (Αμερικάνικη και Ιαπωνική), η ταινία βασίστηκε σε πραγματικής-κλίμακας αντιγραφές αμερικανικών αεροπλάνων και στόλων. Ιαπωνικά αεροπλάνα επιτίθενται πάνω από τη βάση καθώς οι Αμερικανικές δυνάμεις αμύνονται. Η σκηνή κερδίζει σε σασπένς από τη μη ύπαρξη μουσικής επένδυσης. Η πιο αξέχαστη στιγμή είναι με τους στρατιώτες που τρέχουν στο παράθυρο να δουν τί συμβαίνει και μετά από λίγο πέφτει μια βόμβα μπροστά τους.

Νούμερο 6
300 (2007)
Το σενάριο: Η Μάχη των Θερμοπυλών του 480 π.Χ. είχε σαν αντίπαλους την συμμαχία Ελληνικών κρατών-πόλεων εναντίον του Περσικού στρατού που εισέβαλε στην Ελλάδα, και έγινε στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών. Εκεί μια μικρή δύναμη οπλιτών κατάφερε να αντισταθεί σε υπεράριθμη Περσική δύναμη, για αρκετές ημέρες. Στο τέλος ένας κάτοικος της περιοχής ο Εφιάλτης, οδήγησε μέσω ενός ορεινού μονοπατιού ένα μέρος της Περσικής δύναμης πίσω από την γραμμή των Ελλήνων, την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής δύναμης είχε αποχωρήσει και το πέρασμα κρατούσαν ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας (Gerard Butler) με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, που αρνήθηκαν να φύγουν αν και γνώριζαν ότι θα νικιόνταν. Η μικρή δύναμη νικήθηκε μετά από σκληρή μάχη ωστόσο το γεγονός είχε σημαντικά αποτελέσματα στο ηθικό των μαχόμενων δυνάμεων· αρνητικά για τους στρατιώτες των Περσών και θετικά για τους Έλληνες. Η μάχη έγινε σύμβολο κουράγιου και αυτοθυσίας, ένα θρυλικό γεγονός που προκαλεί έμπνευση για πολλούς μέχρι σήμερα.

Η μάχη:
Οι Πέρσες καλούν τους Έλληνες να αφήσουν κάτω τα όπλα τους και αυτοί ανταποδίδουν φωνάζοντας: "Μολών Λαβέ!". Επακολουθεί μια επική μάχη ώσπου λαμβάνει δράση ο Λεωνίδας. Το χαρακτηριστικό της σκηνής είναι η slow-motion σφαγές του Λεωνίδα και η καθηλωτική σκηνή στο λόφο, απ' όπου οι Πέρσες πέφτουν μαζικά και σκοτώνονται. Η ταινία αποδόθηκε πολύ κοντά στο στυλ του κόμικ του Frank Miller, στο οποίο και βασίζεται. Η σκηνή γυρίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Montreal και μετέπειτα προστέθηκαν τα background σκηνικά.

Το παρακάτω video είναι κοντά στο μουσικό γούστο του "super-nova" και την εισαγωγή κάνει ο Tom Cruise!
Νούμερο 5
The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
Το σενάριο: Βασισμένη στο βιβλίο του J.R.R. Tolkien, αυτή η μάχη εκτυλίσσεται μεταξύ του στρατού του "κακού" Saruman και του κατά πολύ μικρότερου σε αριθμό στρατού του Rohirrim και των Elves. Αυτή η μάχη θα καθορίσει όχι μόνο τη ζωή τους αλλά και την τύχη του οχηρού στο Φαρράγι του Helm.

Η μάχη:
Οι fan του βιβλίου έμειναν γενικά ικανοποιημένοι από τη μεταφορά στον κινηματογράφο, καθώς ο σκηνοθέτης Peter Jackson έθιξε σχεδόν όλες τις πτυχές της ιστορίας. Στη συγκεκριμένη μάχη, οι υπερασπιστές του φρουρίου πολεμάνε έναν απέραντο στρατό από Orcs. Εν τω μεταξύ, ο άμαχος πλυθησμός αγωνιά καθώς το φρούριο βρίσκεται υπό επίθεση. Καθώς εξελίσσεται η σκηνή η αγωνία μεγαλώνει. Με το πρώτο φως που φέρνει η αυγή έρχεται και ο ευρυματικός ερχομός της βοήθειας από το Ιππικό του Rohirrim, το οποίο πολεμάει το στρατό του Saruman προς κάθε κατεύθυνση. Μόνο, όμως, με την άφιξη του Gandalf και των Λευκών Καβαλλάρηδων, θα αποκρουστεί η επίθεση και θα απωθηθεί ο στρατός των Orcs...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου