15 Σεπ 2008

Δαρβίνε συγγνώμη!

Η Εκκλησία της Αγγλίας αυτές τις μέρες προχωράει σε μια αρκετά ασυνήθιστη αλλά και γενναία παραδοχή-απολογία.

Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Δαρβίνου και η Εκκλησία της Αγγλίας θα παραδεχτεί το λάθος της να μην δέχεται όλα αυτά τα χρόνια τη θεωρία του για την "Εξέλιξη των Ειδών". Με άλλα λόγια θα παραδεχθεί ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο, όπως πρώτος υποστήριξε ο μεγάλος Βρετανός φυσιοδίφης.

Σε ειδική ιστοσελίδα η οποία στήθηκε ειδικά για να τιμήσει τον Δαρβίνο, η Εκκλησία της Αγγλίας θα παραδεχτεί ότι η τότε Βικτοριανή Ιεραρχία της Εκκλησίας έδειξε υπερβολικό ζήλο ενάντια στην εξελικτική θεωρία που κατέγραψε στην "Εξέλιξη των Ειδών" το 1858. Την ανακοίνωση επιμελήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Dr. Malcom Brown (στην στην φωτό).

Η απόγονοι του Δαρβίνου όμως τί έχουν να πουν γι αυτό; Δε φαίνεται να είναι και πολύ ενθουσιασμένοι. Το δις-δις-δισέγγονό του, ο Ανδρέας Δαρβίνος λέει: "Τί να πείς; Όταν κάποιος ζητάει συγγνώμη μετά από 200 χρόνια δεν το κάνει για να αποκαταστήσει την αλήθεια, αλλά για να νιώσει καλύτερα..."

Ο Αρχιεπ. Brown λέει ότι η περίπτωση με το κυνηγητό της Εκκλησίας της Αγγλίας εναντίον του Δαρβίνου, έμοιαζε πολύ με αυτήν του κυνηγητού του Γαλιλαίου από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον 17ο αιώνα. Ο Γαλιλαίος συλλήφηκε μέσα στο ίδιο του το σπίτι και κατηγορήθηκε από την Ιερή Εξέταση για τη θεωρία του ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο.
Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, ο Αρχιεπίσκοπος θα κάνει την εξής δήλωση: "Οι άνθρωποι και οι οργανισμοί κάνουν λάθη. Η Εκκλησία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Όταν μια νέα, μεγάλη ιδέα έρχεται στο προσκήνιο και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο, τότε είναι εύκολο να στραφείς εναντίον αυτής της ιδέας, αφού κλονίζεται ένα ολόκληρο θεμελιωμένο σύστημα ιδεών. Η Εκκλησία έκανε στο παρελθόν λάθος με την αστρονομική θεωρία του Γαλιλαίου αλλά το αναγνώρισε. Κάποιοι άνθρωποι της Εκκλησίας έκαναν παρόμοιο λάθος το 1860, με τον Κάρολο Δαρβίνο και τη θεωρία του. 200 χρόνια μετά τον θάνατό σου η Εκκλησία της Αγγλίας σου οφείλει μία συγγνώμη. Συγγνώμη που σε παρεξηγήσαμε και που οδηγήσαμε κι άλλο κόσμο προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσπαθούμε να βελτιωθούμε εξασκώντας τα παλιά ιδεώδη της "κατανόησης με πίστη στην αναζήτηση". Ο πόλεμος εναντίον τέτοιων επαναστατικών ιδεών αποτελεί ακόμη κομμάτι και μέτρο της πίστης ορισμένων Χριστιανικών κινημάτων, το παραδεχόμαστε. Αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι κατάλοιπο του φόβου από τις πολλές απειλές που δέχθηκε ο Χριστιανισμός".

2 σχόλια:

  1. Καιρός ήταν να αρχίσουν να παραδέχονται λάθη. Ελπίζω σταδιακά να παραδεχτούν και άλλα εγκλήματα (διανοητικά ή μη) αλλά και να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της εποχής πέρα από το δόγμα τους.
    Ηθική και θρησκεία πρέπει να διαχωριστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο για την Ελλάδα πάντως, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε με το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Δε νομίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή